De tijd dat een website niet meer was dan een online uithangbord, ligt inmiddels al mijlenver achter ons. Of het nu gaat om het werven van leads of het genereren van sales: Een website is inmiddels essentieel voor het succes van ieder bedrijf. Maar een website die onvoldoende bezoekers, leads of omzet genereert, heeft in de praktijk geen enkele waarde. Daarom moet er in een vroeg stadium al worden nagedacht over het doel van de website. Hetzelfde geldt voor de wijze waarop je met je website bezoekers gaat trekken die ook daadwerkelijk converteren. Het is daarom verstandig om direct al bij de start van de bouw van je nieuwe website een online marketeer te betrekken. Hiermee zorg je dat je website door de juiste doelgroep wordt gevondenen en voorkom je fouten die achteraf erg kostbaar uit kunnen pakken.
Het realiseren van een nieuwe website start bij de kennis over het online gedrag van jouw doelgroep
Vóór je een nieuwe website laat bouwen is het van belang dat je jouw doelgroep door en door kent. Vervolgens stem je de inrichting van je nieuwe website daarop af. Helaas is dit een fase die in de praktijk vaak wordt overgeslagen. Het gevolg is dat een nieuwe website vaak pas achteraf wordt geoptimaliseerd zodat deze goed vindbaar is, aansluit bij de wensen van jouw doelgroep én converteert. Door tijdig de hulp van een online marketeer in te roepen kun je dit voorkomen.
Zo kan met een zoekwoordonderzoek het zoekgedrag van jouw potentiële klant vooraf nauwkeurig in kaart wordt gebracht. Met de uitkomst van dit onderzoek kan vervolgens de menustructuur van de website zo worden ingericht dat een bezoeker snel en eenvoudig door de website navigeert. Dit komt het gebruiksgemak ten goede wat weer resulteert in een hogere conversie.
Gedegen onderzoek door een online marketeer zorgt voor een stevig fundament waarop jouw website gebouwd kan worden
Eigenlijk kun je stellen dat dit onderzoek het fundament is waar je nieuwe website op gebouwd gaat worden. Bijkomend voordeel is dat ook zoekmachines dol zijn op gebruiksvriendelijke websites. Dit wordt zelfs beloond met hogere posities in de zoekresultaten! Daarnaast biedt het onderzoek inzicht in de zoektermen die je op je website dient te gebruiken om goed vindbaar te zijn in Google. Deze inzichten worden vervolgens gebruikt om de website te vullen met (de juiste) content zoals teksten, afbeeldingen en video’s. Om goed vindbaar te zijn is de wijze waarop je deze content op je website plaatst echter essentieel. Ook hierin is begeleiding van een online marketeer (in dit geval een SEO specialist) van groot belang.
Let op: Wanneer een website achteraf geoptimaliseerd wordt voor zoekmachines brengt dit vaak kosten met zich mee die voorkomen hadden kunnen worden door tijdig de hulp van een specialist in te schakelen.
Geen enkele website heeft enkel als doel er mooi uit te zien.
Een website die er mooi uitziet maar niet converteert is in de praktijk volkomen waardeloos. Het is daarom verstandig je bij het ontwerp van een nieuwe website bij te laten staan door een online marketeer met verstand van CRO (conversieoptimalisatie). Hiermee zorg je namelijk dat de “customer journey” zo is ingericht dat zo min mogelijk potentiële klanten afhaken gedurende het conversieproces.
Hierbij kun je o.a. denken aan het zo optimaliseren van de stappen die men moet nemen tijdens een aankoopproces, het presenteren van de juiste informatie en het benoemen van alle voordelen (USP’s). Ook technische zaken zoals de laadtijd van bepaalde pagina’s, de werking op mobiele devices etc. speelt hierbij een belangrijke rol. Ook hier zorgt een goede voorbereiding dat er achteraf zo min mogelijk, kostbare aanpassingen nodig zijn.
Zorg er met de juiste content en een goed migratieplan voor dat jouw website goed vindbaar is (en blijft) in Google
Door vooraf te onderzoeken wat het online (zoek)gedrag van potentiële doelgroep is, weet je onder anderen hoe de structuur van je website in elkaar zou moeten zitten. Daarnaast biedt het je ook zicht in de zoektermen die voor jouw business van belang zijn. Met alleen het vermelden van de juiste keywords op je website ben je er echter nog niet en zul je niet direct bovenaan in de zoekresultaten van Google verschijnen. Sterker nog, de kans dat dit niet gebeurt is vrij groot: Er is immers maar één nummer 1 positie in Google waar ook jouw concurrenten op zitten te azen. Daarom is het van belang dat een SEO specialist inzichtelijk maakt met welke content en teksten je wel organisch verkeer vanuit Google mag verwachten en met welke termen dit lastig zal worden. Wordt je website vernieuwd, dan kan een SEO specialist je ook helpen bij een migratieplan. Hiermee zorg je ervoor dat de posities die je oude website reeds in de zoekresultaten in Google heeft verworven niet verloren gaan. Een zeer belangrijk aspect want we zien bijna dagelijks dat een nieuwe website ineens veel minder bezoekers (en omzet!) heeft omdat er geen gedegen migratie heeft plaatsgevonden.
Bedenk vooraf via wat voor campagnes bezoekers jouw website weten te vinden en op welke pagina’s deze bezoekers moeten landen
Gelukkig ben je niet volledig afhankelijk van je organische posities in zoekmachines als Google en kun je ook door middel van betaalde advertenties fantastische resultaten behalen. Het is hierbij echter wel zaak dat je website technisch zo is ingericht dat je zoveel mogelijk rendement haalt uit deze campagnes. Dit betekent dat degene die via een online campagne op jouw website landt, op een pagina terechtkomen die 1 op 1 aansluit op de campagne. Daarnaast is het van belang om technisch alles zo in te richten dat je te allen tijde kunt zien welke (betaalde) campagnes wel renderen en welke niet. Zo voorkom je dat je onnodig kosten maakt voor campagnes die te weinig bijdragen aan de doelstellingen van jouw website. Een online advertising specialist die gespecialiseerd kan je hierin adviseren.
Je kunt nooit vroeg genoeg beginnen met het verzamelen van data
Wanneer je nieuwe website en bijbehorende campagnes eenmaal gelanceerd zijn wil je natuurlijk weten wat de resultaten zijn. Dit betekent dat je niet alleen inzichtelijk wil hebben hoeveel bezoekers er op je website zijn geweest maar ook of ze zijn geconverteerd naar (potentiële) leads en/of kopende klanten.
Maar dat is nog lang niet alles.
Website-bezoekers kunnen jouw website via talloze kanalen bezoeken. Denk aan (al dan niet betaalde) vermeldingen in zoekmachines, linkjes op andere website, online advertentiecampagnes, nieuwsbrieven, social media posts etc. Door te zorgen dat je vanaf de lancering van je website de juiste data verzamelt beschik je over een schat aan informatie. Deze informatie kun je vervolgens weer gebruiken voor zeer gerichte acties waarmee je nog meer bezoekers naar je website kunt trekken.
Maar let op: De wijze waarop je deze data verzamelt mag niet in strijd zijn met de AVG (Algemene Verordening Gegevensbescherming). Het is dus is zaak hier zorgvuldig mee om te gaan en te zorgen dat website ook op dit vlak aan alle voorwaarden voldoen.
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er tal van punten waarop een online marketeer van onschatbare waarde is bij het totstandkomen van een nieuwe website. Ben je voornemens jouw website vernieuwen? Zorg dan dat je goed beslagen ten ijs komt en neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijven advies.